Tandpine

Tandpine er en af de værste smerter, man kan opleve. Smerterne opstår i og omkring tænder og kæber, og have flere forskellige årsager.

Tandpine optræder på mange forskellige måder. Det kan være mere eller mindre konstant og også forsvinde og komme igen uden umiddelbart forklarlige årsager. Smerterne kan blive værre af at spise eller drikke, især hvis maden eller drikkevarerne er varme eller kolde.


Tandpinens styrke kan også variere meget. Den kan føles “skarp”, og den kan opstå pludseligt og forsvinde midlertidigt. Det kan ofte føles værre om natten, især når du ligger ned. Blandt årsagerne til tandpinen kan være en tabt fyldning eller tand, som er flækket.


Man kan ikke altid regne med, at det man føler svarer til årsagen til tandpinen. F.eks. Det kan nogle gange være svært at afgøre, om smerten stammer fra overkæben eller underkæben. Når en kindtand påvirkes, kan det nogle gange føles, som om smerten kommer fra øret.


Tandpine fra tænder i overkæben kan føles, som om det kommer fra bihulerne, de små, luftfyldte hulrum bag dine kindben og pande.


Den del af din kæbe, som befinder sig nær den inficerede tand kan også være ømt og det kan gøre ondt, når du rører ved det.


I visse tilfælde kan tandpinen skyldes en begyndende parodontose, som også kaldes paradentose og er en dybtliggende betændelsestilstand i mellemrummet mellem tanden og tandkødet, der kan påvirke både de bløde og hårde strukturer, der understøtter tænderne.


Hvornår skal du gå til tandlægen med din tandpine?

Hvis du har tandpine i mere end et eller to døgn, er det en god idé at kontakte din tandlæge, så du kan få det diagnosticeret og behandlet. Jo længere du venter, jo værre bliver det normalt.

Hvis din tandpine ikke bliver behandlet, vil pulpen inde i din tand til sidst blive smittet. Dette kan føre til en tandbyld, som giver dig alvorlig og konstant dunkende smerte.


Smertestillende medicin, såsom paracetamol og ibuprofen, kan evt. afhjælpe tandpinen, mens du venter på en aftale. Børn under 16 år skal helst ikke have denne type smertestillende medicin.


Hvad forårsager tandpine?


Tandpine opstår, når det indvendige af tanden (tandpulpen) bliver inficeret med bakterier. Tandpulpen består af følsomme nerver og blodkar, og en betændelse  her kan bl.a. skyldes:

 • Nedbrydning af tanden, som fører til huller (hulrum), der dannes i tandens hårde overflade.
 • Revnet tand – revnen er ofte så lille, at den ikke kan ses med det blotte øje
 • Løse eller ødelagte fyldninger.
 • Vigende tandkød – hvor tandkødet krymper (trækker sig sammen) og dermed udsætter de blødere og mere følsomme dele af tandroden for påvirkning
 • Tandbyld  – også kaldet periapikal abces, som er en samling af betændelsesaffald/pus ved roden af ​​tanden forårsaget af en bakteriel infektion.
 
Der findes også en række andre tilstande, som kan forårsage smerte, der ligner tandpine, selv om pulpen ikke er påvirket.

Disse omfatter bl.a.:
 • parodontosebetinget tandbyld – en samling af pus i tandkødet, som er forårsaget af en bakteriel infektion.
 • sår på tandkødet og gummerne
 • ømt eller hævet tandkød omkring en tand, der bryder igennem – for eksempel når dine visdomstænder begynder at komme frem.
 • bihulebetændelse – dette forårsager undertiden smerte omkring overkæben.
 • en skade på det led, der knytter kæben sammen med kraniet (det temporomandibulære led)
 • Børn kan også opleve ubehag, når deres tænder begynder at udvikle sig.


Behandling af tandpine


Behandlingen af din tandpine afhænger af årsagen til smerten. Derfor er det vigtigt, at din tandlæge får lejlighed til at undersøge din mund hurtigst muligt, så tandlægen – evt. hjulpet af et røntgenbillede – kan forsøge at identificere problemet.


Hvis din tandpine skyldes nedbrydning af tanden, vil din tandlæge normalt tilbyde at fjerne det nedbrudte område og erstatte det med en fyldning.


Hvis din tandpine skyldes en løs eller ødelagt fyldning, vil fyldningen blive taget ud, ethvert henfald vil blive fjernet, og en ny fyldning sættes på plads.


Hvis massen inde i din tand (tandpulpen) er inficeret, kan du have brug for rodbehandling. Denne procedure indebærer fjernelse af den inficerede pulp og derefter indsættelse af en særlig type fyldning, som har til formål at forsegle tanden og forhindre at infektionen genopstår.


I visse tilfælde anbefaler tandlægen at tanden fjernes, hvis tandpinen ikke kan behandles ved hjælp af andre metoder, eller tanden er uhensigtsmæssigt klemt inde mellem en anden tand og din kæbe el.lign. Det er altid sidste udvej at fjerne tanden.

Forebyggelse af tandpine

Den bedste måde at undgå tandpine og andre tandproblemer på er at holde tænderne og tandkødet så sundt og rent som muligt.

Tandtråd kan hjælpe med at undgå tandpine

Et par gode råd:

 • begræns dit indtag af sukkerholdige fødevarer og drikkevarer, da disse er med til at give ekstra næring til bakterier
 • børst dine tænder mindst to gange om dagen med en tandpasta, der indeholder fluor – børst også forsigtigt dit tandkød og din tunge.
 • Rens mellem tænderne ved hjælp af tandtråd eller Glide-tråd på håndtag
 • Anvend mellemrumsbørster, som passer til dine mellemrum mellem de forskellige tænder – det kan sagtens være 2-3 forskellige størrelser.
 • Lad være med at ryge – rygning kan gøre nogle tandproblemer værre, da det svækker tandkødet.
Sørg for regelmæssig tandkontrol og professionel tandrensning.

Tiden mellem dine eftersyn kan variere afhængigt af hvor sunde dine tænder og dit tandkød er, og afhængigt af tandlægens vurdering af din risiko for at udvikle fremtidige problemer.
© Tandbyld.dk – Tandpine
Udgivet i Tandpine.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *